13 fina toppturer för dig som är slö

Har du skolkat från träningen, eller bara är allmänt slö, men ändå vill gå på topptur? Till dig har vi plockat ut 13 toppturer i Skandinavien där du kan få mjölksyrafri draghjälp av en lift en bra bit upp mot toppen.

På Fagernesfjellet får du stora ytor. Och det stora havet. 

1. Bra blir bättre i Narvik
Fagernesfjellet i Narvik är utan tvekan ett av Skandinaviens bästa offpistberg. Här kör du långa åk i bra lutning med många höjdmeter på kalfjället innan ni når björkskogen. Genom att ta liften hela vägen till toppen och sedan fortsätta en halvtimme österut på stighudar når du Tredjetoppen. Härifrån har du 1100 höjdmeter högkvalitativ åkning tillbaka ner till stan.
Tredjetoppens turbeskrivning hittar du här.

Kopparåsen – grymt åk med en fjällstation på toppen.

2. Kopparåsen – om du behöver sova längs vägen
Loktachohkka är en riktigt fin topptur mellan Riksgränsen och Björkliden. De med klipp i steget bestiger toppen från den gamla järnvägsstationen i Kopparåsen. De som är lite tröttare bestiger berget genom att åka snövessla från Björkliden, ta en våffla (eller övernattning)  på Låktatjåkkastugan och sedan bestiga toppen. Från toppen kör ni ner mot Kopparåsen. Åket ner ger mer än 900 metar fallhöjd i bra lutning.
Kopparåsens turbeskrivning hittar du här.

Nära toppen av Fessabotn. Åket slutar vid Myrkdalsvatnet, många höjdmeter längre ner.

3. Lite upp och mycket ner i Myrkdalen
Myrkdalen brukar vara en av de skidorter som får mest snö, så här finns det bra chanser till fluff. Från toppen av liften till Storhaugen  är det bara 400 höjdmeter upp till toppen av Fessabotn. Sedan har ni 800 meter fallhöjd tillbaka ner till vägen. Åket börjar med långa svänga i en stor gryta och avslutas med rolig åkning genom gles skog och över böljande ängar.
Fessabotns turbeskrivning hittar du här.

Veirahaldet är en snygg topp där du tar 300 höjdmeter uppför och får 1100 utför tillbaka. Det är gött.

4Flera bra åk från norsk doldis
Örsta Skisenter i norska Sunnmöre är en ganska okänd utgångspunkt för liftburna toppturer, men från toppen av liften når du snabbt både Veirahaldet och Blåtinden. Veirahaldet åt nordväst är ett tekniskt ganska enkelt åk, men det kräver att du har koll på riktningen. Här hittar du både böljande storslalomterräng och lagom tajt skogsskidåkning.
Veirahaldets turbeskrivning hittar du här.

Stranda kan vara den skidort i världen som har snyggast utsikt.

5. Trimmad klassiker i Stranda

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!