12 grymma åk för dig som är slö

Har du skolkat från träningen, eller bara är allmänt slö, men ändå vill gå på topptur? Till dig har vi plockat ut 12 toppturer i Skandinavien där du kan få mjölksyrafri draghjälp en bra bit upp mot toppen.

1. Nonsholten har skogsåkning av högsta klass
Att Sogndal Skisenter i Hodlekve har skogsåkning av vansinnigt hög klass är inte längre någon hemlighet. Den nya liften i området har inte bara öppnat nya offpistområden, den har även gjort det snabbare att nå de närliggande topparna. Från toppen av liften tar det max en timme upp till Nonsholten. Sedan har ni ett riktigt bra åk, både på kalfjället och i skogen.
Nonsholten turbeskrivning hittar du här.

2. Kopparåsen – om du behöver sova på vägen
Loktachohkka är en riktigt fin topptur mellan Riksgränsen och Björkliden. De med klipp i steget bestiger toppen från den gamla järnvägsstationen i Kopparåsen. De som är lite tröttare bestiger berget genom att åka snövessla från Björkliden, ta en våffla (eller övernattning)  på Låktatjåkkastugan och sedan bestiga toppen. Från toppen kör ni ner mot Kopparåsen. Åket ner ger mer än 900 metar fallhöjd i bra lutning.
Kopparåsens turbeskrivning hittar du här.

Fjord och fjäll i Narvik.

3. Bra blir bättre i Narvik
Fagernesfjellet i Narvik är utan tvekan ett av Skandinaviens bästa offpistberg. Här kör du långa åk i bra lutning med många höjdmeter på kalfjället innan ni når björkskogen. Genom att ta liften hela vägen till toppen och sedan fortsätta en halvtimme österut på stighudar når du Tredjetoppen. Härifrån har du 1100 höjdmeter högkvalitativ åkning tillbaka ner till stan.
Tredjetoppens turbeskrivning hittar du här.

4. Lite upp och mycket ner på Finnbunuten
Från toppen av Kari Traa-liften i Myrkdalen är det bara 300 höjdmeter upp till toppen av Finnbunuten. Sedan har ni nästan 900 meter fallhöjd tillbaka ner till vägen. En annan fördel med det här åket är att det slutar precis norr om liftsystemet – det är en kort promenad tillbaka till backarna.
Finnbunutens turbeskrivning hittar du här.

Blåfjellet i Stranda ger 400 meter uppför och 1400 nerför. Och skaplig utsikt.

5. Trimmad klassiker i Stranda
Det bästa sättet att avsluta dagen på Strandafjellet är att ta liften till toppen och sedan köra det klassiska offpiståket Alperitten halvvägs ner. Sedan tar du på stighudarna och bestiger det 1144 meter höga Blåfjellet. Väl på toppen är det bara att dra av hudarna och peka skidspetsarna mot byn och fjorden. Med detta upplägg gör du 400 höjdmeter upp och 1400 ner. Det är skaplig ränta på insatt uppförskapital.
Blåfjellets turbeskrivning hittar du här.

6Flera bra åk från norsk doldis
Örsta Skisenter i norska Sunnmöre är en ganska okänd utgångspunkt för liftburna toppturer, men från toppen av liften når du snabbt både Veirahaldet och Blåtinden. Veirahaldet åt nordväst är ett tekniskt ganska enkelt åk, men det kräver att du har koll på kompassen. Här hittar du både böljande storslalomterräng och lagom tajt skogsskidåkning.
Veirahaldets turbeskrivning hittar du här.

Fin åkning från toppen av Nordalsfjället i Riksgränsen.

7. Kort hajk till Sveriges mest kända offpiståk
Varje år är Nordalsbranten slagfält när Skandinaviens bästa friåkare ska utses. Men även om du inte droppar 15-metersklippor finns det flera fina åk på detta fjäll. Du når Nordals lätt från toppen liftarna i Riksgränsen. Glid sedan en kort sträcka söderut innan du gör en kort hajk upp till toppen av Nordalsfjell. Härifrån har du många fallhöjdmeter fin åkning tillbaka ner till liften.
Nordalsfjällets turbeskrivning hittar du här.

8. Många höjdmeter i största offpistområdet
Trots att Oppdal är den skidort i Skandinavien med störst offpistytor är det få skidåkare som tar sig dit. Kinnpiken är en topp du når snabbt från den översta liften i den del av det vidsträckta liftområdet som kallas Stölen. Efter att ni bestigit toppen av det 1496 meter höga fjället väntar ett rejält åk i bra lutning. 850 höjdmeter senare gör du stoppsladd nere vid vägen och tar taxi tillbaka till liften.
Kinnpikens turbeskrivning hittar du här.

Öster om Eden – eller är det Storfjorden?

9. Gott om plats hos kändisarnas granne
Mellan Sunnmöre och Romsdal ligger det topptursområde vi på Snösäker kallar Öster om Storforden. Det är riktigt snösäker, men har betydligt färre besökare än de världsberömda grannarna. Skidåkningen här är minst lika bra och precis ovanför liftarna i Överöye ligger Auskjeret. Här kan du fuska de 400 första höjdmetrarna med lift och sedan är resten av fjället snabbt avklarat. Trots närheten till liften brukar det finnas gott om snö att spåra – här är ytorna stora och skidåkarna är som sagt få.
Auskjerets turbeskrivning hittar du här.

10. Senaste skrytbygget ger en vertikal kilometer fusk
För ett par år sedan öppnade senaste skrytbygge – Loen Skylift. Denna kabinbana är egentligen ingen skidlift, utan mer ett sätt att transportera upp turister för vandring och sightseeing till fjället Hoven ovanför Loen i mellersta Norge. Men skidåkare har bra nytta av att kunna lifta en vertikal kilometer och bestiga någon Hovens granntoppar. Området passar bäst på våren, då du kan ägna en hel dag med att köra åk ovanför trädgränsen. Den vassaste turen i området är Geitafjellhyrnas förtopp. När du är klar med skidåkningen för dagen kan du ta liften tillbaka ner till byn. Liften stänger sent, så du kan ta afterski i topprestaurangen innan du kliver in i skrytbygget för färd ner mot dalen igen.
Geitafjellhyrnas turbeskrivning hittar du här.

 

11. Fina turer vid trevlig hemlis
Stryn är mest känt för sin sommarskidåkning, men precis ovanför byn ligger ett halvhemligt liftsystem (Stryn Vinterski) som inte skäms för sig. Här finns två liftar och en handfull pister. Skidåkningen här blir bäst om du har stighudarna med dig och plockar en av de omkringliggande topparna. En av de mest populära turerna runt Stryn Vinterski är Sölvberget. Här tar du 330 höjdmeter från liften, men får det tredubbla tillbaka när du kör utför igen.
Sölvbergets turbeskrivning hittar du här.

12. Skön omväg till butiken i Kittelfjäll
Att ta sig upp på Sadeln ovanför liftområdet i Kittelfjäll är ett perfekt sätt att avsluta dagen. Här ger du 200 höjdmeter uppför, men får 560 tillbaka. Åket slutar utanför matbutiken – perfekt om du behöver handla på vägen hem.
Sadelns turbeskrivning hittar du här.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.