10 grymma toppturer du når med kollektivtrafik

Skandinavien har väl utbyggd kollektivtrafik och det gör att du kan ta bussen eller tåget till många toppturer. Här följer en lista på några av våra favoriter med ski-in till hållplatsen.

1. Saudehornet
Ett av Sunnmöres finaste och coolaste åk, Saudehornet, har nästan ski-in. Från busstationen i Örsta är det inte långt att gå innan du kan börja ta höjd mot den übercoola toppen. Även om Saudehornet är 1303 meter högt är det här en ganska snabb topptur eftersom du med varje steg effektivt tar höjd.
På Snösäker.se hittar du 43 beskrivningar till toppturer i området Sunnmöre Väst.

På Njulla ta kan du fuska med liften. Världsberöm infrastruktur i bakgrunden.

2. Njulla
Många fjällvandrare har börjat sin karriär i Abisko, men här finns även en hel del toppturer. En smidig favorit är Njulla, där du kan ta liften en bit upp på fjället. Från toppstationen når du inte bara Njulla, du kan även ta dig upp på den närbelägna toppen Slåttatjåkka.
På Snösäker.se hittar du 20 beskrivningar till toppturer i området runt Abisko-Björkliden-Riksgränsen

3. Storsnasen
Du behöver inte bil för att ta dig till Jämtlands mest populära toppturer. Längs vägen in till fjällstationen i Storulvån ligger toppturerna på rad och den mest klassiska är Storsnasen. Den effektivaste toppturen i området är den till Getryggen – här börjar du ta höjd direkt vid fjällstationen.
På Snösäker.se hittar du 4 beskrivningar till toppturer i området runt Storulvån.

4. Skarven i Innfjorden
Du når många av toppturerna runt Romsdal med kollektivtrafik och en av dem som är lättast att bestiga är Skarven i Innfjorden. Här bjuds du på 1100 höjdmeter östvänd skidåkning rakt ovanför fjorden (och busshållplatsen) i perfekt cruise-lutning.
Det finns många fina toppturer i området som du når med kollektivtrafik, bland annat Mjölvafjellet, Klauva, Skjervan, Finnan och Rånåkollen.
På Snösäker.se hittar du 30 beskrivningar till toppturer i området runt Romsdal.

Skön skidåkning bland vackra björkar på Horndalsnuten.

5. Horndalsnuten, Raundalen
Som alla andra toppturer i Raundalen når du klassiska Horndalsnuten med tåg.  Här får du 1100 höjdmeter i fin lutning, både i skogen och uppe på fjället. Utgångspunkt för Horndalsnuten är tågstationen i Skiple och du har gått om tid på dig om du tar morgontåget från Voss och eftermiddagsdito tillbaka ner igen.
På Snösäker.se hittar du 7 beskrivningar till toppturer i Raundalen

Från busshållplatsen nedanför Skredfjellet når du mängder av fina toppturer, bland annat den pampiga Frudalsbreen.

6. Skredfjellet, Sogndal
Att kliva av nattbussen från Oslo vid hållplatsen nedanför Skredfjellet kan vara en chock. Under natten har du färdats från pulserande storstad till fjordar, glaciärer och höga toppar som myllrar av fina toppturer. Skredfjellet är en ganska snabb tur. Vill du köra något mer rejält ska du kolla in Frudalsbreen, Nyastölseggi, Steindalseggi eller Sogndalseggi.
På Snösäker.se hittar du 23 beskrivningar till toppturer i området runt Sogndal.

7. Tredjetoppen, Narvik
En kort promenad från tågstationen i Narvik ligger Fagernesfjellet, ett av Skandinaviens absolut bästa liftområden. Här kan du köra offpist av riktigt hög kvalitet, men du kan även använda liften som utgångspunkt för toppturen till Tredjetoppen. Men du kan även liften för att få lite gratismeter på Romdakstötta.
På Snösäker.se hittar du 10 beskrivningar till toppturer i området runt Narvik.

Så ska ett skidfjäll se ut! Snygga Urfjellet till vänster i bild.

8. Urfjellet, Sunnmöre Öst
Urfjellet ligger längs vägen mellan Stranda och Ålesund. Trots att den är en effektiv tur, mycket av åkningen går i fallinjen och utsikten från toppen är magisk har den ännu inte fått någon klassikerstatus. Men det kommer, vi lovar.
På Snösäker.se hittar du 30 beskrivningar till toppturer i området Sunnmöre Öst

Vassechohkka är en svensk klassiker som du når med tåg.

9. Vassechohkka, Riksgränsen
Området kring Riksgränsen är historisk mark när det gäller svenska toppturer. Ett måste om du besöker området är att göra en tur till Vassechokka, som erbjuder flera fina åk. Vassijaure station är utgångspunkt och har ski-in till både Vassechohkka nordtopp och mellantopp.
På Snösäker.se hittar du 20 beskrivningar till toppturer i området runt Abisko-Björkliden-Riksgränsen

10. Storskredfjell, Stryn
Storskedsfjell är ett av Norges maffigaste åk. Tar du nattbussen från Oslo kan du sätta på skidorna vid busshållplatsen nedanför berget strax innan 6 på morgonen. Och det är bara bra att börja bestigningen tidigt – du har nästan 1700 höjdmeter upp till toppen.
På Snösäker.se hittar du 8 beskrivningar till toppturer i området runt Stryn.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.