Så gör du Sveriges coolaste åk – Duolbagorni

Kratern på Duolbagorni i Kebnekaise är inte bara ett galet vackert skidåk, du får också riktigt bra skidåkning och ett spännande äventyr. Även om åket innebär en firning i början är detta inget extremt åk. Mycket av terrängen är dock brantare än 30 grader och ni kommer att ha många branter ovanför er, så detta är ett åk för dagar med stabila lavinförhållanden. Nedan beskriver vi hur du steg för steg gör detta fantastiska åk.

10 minuter in på toppturen belönas man med en mäktig vy över berget.

1. Längs Kittelbäcken
Från Kebnekaise går ni västerut. Efter cirka tre kilometer är ni framme vid Kittelbäcken. Håll nordost, upp längs östsidan av bäcken. När det flackar ut under den läckra Rullevaarerännan håller ni återigen västerut, upp mot passet mellan Virreanvarri och Duolbagorni. På bilden ovan syns hela åket. Det går från toppen av det stora snöfältet i Kratern och vidare ner genom rännorna ovanför den stora svarta bergsväggen.

Bli medlem och få tillgång till toppturen.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!