Här går du din första topptur – 12 fina åk

Kategori: Artiklar | 0
Lätt topptur med vacker utsikt på Litjemoa i Norge.

Är du sugen på att testa topptur, känner dig lite ringrostig eller bara är sugen på att köra några riktigt fina åk? Då ska du kolla in vår lista över Skandinaviens bästa lätta toppturer. För att kunna läsa hela beskrivningen till vissa av turerna nedan krävs ett medlemskap på Snösäker. Läs mer om det här.

1. Litjemoa, Senja
Litjemoa är en riktig nybörjarpärla och ligger på den magiska nordnorska ön Senja. Fallhöjden är inte mer än 540 meter, men skidåkningen är riktigt fin. Så känner du dig pigg efter ett åk är det bara att ta en vända till. Litjemoa erbjuder svårslagen utsikt och vid bra väder får du vyer över fjordar, branta toppar och öppet hav.
Läs mer om Litjemoa här

 

Nibbi (längst till höger i bild) är en bra och lätt topptur i Hemsedal.

2. Nibbi, Hemsedal
Den skuggiga skidanläggningen i Hemsedal är ibland rejält kall, men på sydvända Nibbi kan du ofta njuta i solen. Här tar du höjd direkt från bilen och hela åket går i princip i fallinjen. Det tillsammans med 800 meter i fallhöjd gör Nibbi till en av Hemsedals absolut bästa toppturer.
Läs mer om Nibbi här

3. Personalbacken på Kebnetjåkka Lilltopp, Kebnekaise
Många av åken i Kebnekaise kräver att du åker med tungan rätt i mun. Men i den så kallade Personalbacken på Kebnetjåkka Lilltopp kan du svänga dina lurviga utan att riskera att dratta i en glaciärspricka eller trilla utför en kant. Personalbacken ger 850 meter i fallhöjd och du börjar att ta höjd direkt från fjällstationens trappa.
Läs mer om Personalbacken här

4. Blåfjellet åt nordost, Sogndal
Den enorma grytan mellan Grånipa och Svarteholten är en av Norges bästa lekplatser. Men ur nybörjarperspektiv är terrängen lite väl komplex. Om du nu inte smyger upp längs grytans nordöstra kant. Här serveras stora fina ytor och skogsåkning av yppersta kvalitet, nästan helt utan tuggmotstånd.
Läs mer om Blåfjellet här

 

Slående utsikt från toppen av Istinden i Glomfjord.


5. Istinden, Glomfjord
På Istinden i Glomfjord får även nybörjare möjlighet att njuta av det som gör norska toppturer till världsklass: havsutsikt, bra fallhöjd, lite folk och havsutsikt. Den sista biten upp till toppen är brantar det till, men i övrigt är detta ett enkelt åk i skön lutning.
Läs mer om Istinden här

6. Storelvtinden, Alta
Nordnorska Alta ligger långt från Japan, men den glesa skogen på Storelvtinden har ändå fått namn efter den japanska ön. Anledningen är att skidåkningen här påminner mycket om den i Japan. Är det någonstans du ska lära dig att njuta skogsåkningens vackra konst, så är det här.
Läs mer om Storelvtinden här

 

Bergsguiden Jimmy Halvardsson på väg ner från toppen av Trolltinden, med Lyngen i bakgrunden.


7. Trolltind, Lyngen
Nordnorska Lyngen har rykte om sig att vara stort, brant och brutalt. Men det finns många undantag och Trolltind är ett bra alternativ för dig som är grön på topptur. Det som är extra coolt är att du måste ta båt ut Arnöy, där Trolltinden ligger. Sedan är det 850 höjdmeter kvar till toppen i enkel men fin terräng.
Läs mer om Trolltind här

8. Tarlöysa, Romsdal

Romdal är mest känd för ett av Europas största stup – Trollväggen. Men i bergen som omger dalen är det lätt att hitta turer som är betydligt flackare. Ett sådan är Tarlöysa, som ger trädlös skidåkning i skön lutning med havsutsikt.
Läs mer om Tarlöysa här

9. Gröndalseggi, Jostedalen
Fjällsidan mellan Hesten och Gröndalseggi har marknadsförts som Norges bredaste skidbacke. Vi vet inte om det stämmer, men en sak är säker – ytorna är enorma. Gröndalseggi är en fin nybörjartur: du tar på skidorna vid bilen, anmarschen är kort, toppen är fin och så finns det få träd att trassla in skidorna i.
Läs mer om Gröndalseggi här

10. Auskjeret, Sunnmöre Öst
Auskjeret ligger i dalen på baksidan av Strandafjellet och är väldigt lättillgängligt. Här tar du höjd direkt från parkeringen på en stor fjällsida som aldrig blir speciellt brant. Spara denna tur till en klar dag – utsikten över havet och alla Sunnmöres branta toppar är magisk.
Läs mer om Auskjeret här

 

En svensk klassiker – Snasahögarna.


11. Storsnasen, Storulvån
Storsnasen ligger längs vägen in mot fjällstationen Storulvån i Jämtland. Toppen ligger en bit från fjällstationen, men är lättillgänglig från vägen. Turen ger den bästa fallhöjden i området och åkningen går i skön storslalomlutning.
Läs mer om Storsnasen här

12. Gophascorru, Björkliden
Gophascorru ligger i förlängningen av skidanläggningen i Björkliden och här kan du fuska rejält med att ta liften. Sedan är det en snabb och enkel tur upp till toppen. Tillbaka ner till dalen finns flera olika åk, det lättaste passar perfekt för dig som är ny på topptur.
Läs mer om Gophascorru här

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.