Ahkka för alla – åket från Majtoppen

Ahkka är ett enormt mäktigt massiv på gränsen till Sarek i norra Sverige. Här finns det ett 10-tal toppar varav den högsta är Stortoppen som med sina 2015 meter över havet är Sveriges 8:e högsta topp. Massivet kryllar av stora bergssidor, glaciärer och branta åk. Men här finns också Majtoppen. Åket tar skidåkare ner genom vackra miljöer i en lutning som aldrig överstiger 30 grader. Som bonus är det nästan 1200 meter i fallhöjd. Det är inte många snälla åk i Sverige som erbjuder den fallhöjden!

Mot Majtoppen med Borgtoppens västsida i bakgrunden. Och nedanför ligger glaciären Hambergs jökel.

Från Ahkkastugan korsar man södra delen av sjön Akkajaure för att nå bäckravinen Njiramjåhkå. Den följer man i ett par hundra höjdmeter innan man viker av åt sydväst för att fortsätta hela vägen till toppen. Enkelt, säkert och vackert.
Från toppen är det samma väg ner som upp och dagen avslutas med afterski på charmiga Ahkkastugans trappa.

På väg ner från Majtoppen.

Här hittar du 6 beskrivningar till toppturer i Ahkka.

Här hittar du beskrivningen till toppturen Majtoppen.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.